Категории
Kornel4kids YouTube
Денят на бащата - Кога празнуваме и какво знаем за този празник? Какво да подарим?

Денят на бащата - Кога празнуваме и какво знаем за този празник? Какво да подарим?

Денят на бащата се празнува почти навсякъде по света в чест на бащите, бъдещите бащи и грижите, които татковците полагат за отглеждането на децата и благополучието на семействата си.

За България този празник е сравнително нов (за пръв път е отбелязан официално през 1997 г.) и може би малко чужд, защото никога не е бил популяризиран. Но защо наистина да нямаме ден, в който да отдадем чест и на нашите бащи, на мъжете, които са се грижили за нас най-много.

В различните държави Денят на бащата се отбелязва на различни дати. В някои страни, както и в България, датата е 26 декември, когато е празникът на Свети Йосиф. В повечето страни (над 50 в цял свят) той се празнува през третата неделя от месец юни. Според католическата традиция празникът се чества на 19 март - празникът на Св. Йосиф според тяхната църква.

Може да се каже, че татковците имат възможност да празнуват няколко пъти в годината.

Общото за празника навсякъде е това, че на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. За това решихме да споделим с Вас една идея на APLI за страхотен подарък, който децата могат сами да изработят, за да зарадват своите бащи.

Когато и да решите да празнувате, имате вече готова идея за подарък, в тази статия по материалите на нашите приятели от APLI:

Ръчно изработен медал: Най-добрият баща на света

Бащите ни, също както нашите майки, заслужават най-доброто. За това, че ни четат любимите книжки преди да заспим, за това, че ни дават съвети и за това, че правят всичко, за да бъдем ние щастливи и добре... Сега, когато ситуацията е такава, че трябва да останем вкъщи, поне имаме възможността да освободим въображението си и да направим чудесен подарък и за нашите татковци.

Един от най-добрите начини, според нас, да им покажем колко много им се възхищаваме е да им подарим нещо, с което казваме, че за нас те винаги ще бъдат най-добрите и най-важните мъже. За това предлагаме ръчно направен медал с надпис: Най-добрият баща. Много е лесно и не са необходими много материали, сигурни сме, че татковците много ще се зарадват на това, което сега ще сътворите за тях.

Необходими материали:

- Цветен и бял картон APLI (по 1 брой) 

- Универсално бяло лепило APLI

- Ножица

- Телбод

- Линийка, молив, гума

- Шаблон с надпис "Най-добрият баща на света" (Можете да свалите нашия готов темплейт с шаблони от тук: шаблони или вие сами ръчно да си направите такъв)

- Безопасна игла

След като вече имате материалите, можете да започнете с медала. Ще видите колко лесно и бързо ще се получи.

Принтирайте шаблона върху белия картон и изрежете елементите от него. Или пък нарисувайте кръг върху картона и напишете вашето послание в него.


Направете кръг върху цветния картон със същите размери, като на този от шаблона и го изрежете. Направете кръга в единия край на картона, за да имате повече материал от него за следващите елементи. Отделете изрязания кръг за по-късно.

На същия цветен картон изрежете лента с ширина 5 см и дължина 50 см (ако нямате цялата дължина за една цяла лента на вашия картон, можете да направите две по-малки и да ги съедините). Не забравяйте и гумичката – може да ви потрябва ако сгрешите някъде при чертаенето (а и работата е много по-забавна с гума като тази).

Направете сгъвки върху лентата, както е показано долу. Сгъвайте като редувате двете страни на лентатата (като за ветрило). Разстоянието между сгъвките направете по ваша преценка, нашето е приблизително 1 сантиметър.

След като сте направили сгъвките до края на лентата, съберете двата края, като образувате кръг и захванете с телбод, така че телчетата да не се виждат.

След това трябва да оформите кръга от прегънатата лента. Сложете го върху гладка повърхност и обърнете страните му отвсякъде, така че да изглежда по този начин:

Залепете двете панделки с бяло лепило за шаблона с надпис, а после и върху жълтия кръг. Вземете кръга от цветен картон, който изрязахте в началото, и го залепете на гърба на медала, за да го подсилите.

Сега само трябва да захванете безопасна игла към задната част на медала и ... сте готови! Вече имате оригинален подарък за Деня на бащата, направен лично от Вас.

Можете да споделяте Вашите творения в нашата Facebook страница: Kornel4kids

Остави отговор