Категории
Kornel4kids YouTube
Каква е историята на Великденския заек и откъде произхожда той?

Каква е историята на Великденския заек и откъде произхожда той?

Великден е един от най-големите християнски празници. На този ден християните честват завръщането на Иисус Христос към живота, след като е разпнат на кръста и погребан. Традицията с боядисването на яйца пък произхожда от това че с възникването на християнството на яйцето се е гледало като символ на прераждането. Освен това през пролетта кокошките снасяли най-много яйца, затова хората започнали да ги варят, за да ги запазят за по-дълъг период от време.

От къде обаче се появява Великденският заек и защо той снася яйца? Никъде в Новия завет не се споменава за заек и звучи твърде абсурдно да търсим каквато и да било връзка с библейските събития. Отговорът се крие във съвсем друга част от историята.

история на великденския заек

Преди християнството е съществувал езически празник, който също се е падал по време на пролетното равноденствие – празникът на богинята на плодородието – Еостре, чието име произлиза от древното название на пролетта „eastre”. От там идва и името на самия празник “Easter” (Великден). Заекът, Еостре считала за свещено животно именно заради плодовитостта му. Затова и до ден днешен заекът е символ на благоденствието и успеха.

Защо обаче снася яйца? Има най-различни легенди. Една от най-интересните е за това как Еостре првърнала голяма красива птица в заек. Една година богинята на плодородието и пролетта удължила зимата като дошла по-късно. През това време обаче крилата на любимата и птица били замръзнали и птицата вече не можела да лети. За да я спаси, Еостре я превърнала в заек, за да може да бяга от ловците.  Птицата-заек продължила да снася яйца, но те вече били шарени и това се случвало веднъж годишно – по време на фестивала на Еостре през пролетта.

защо великденските яйца са шарени

От тогава до днес обичаят много се е променил. Сега великденският заек не снася яйца, а ги разнася до всеки дом като ги поставя някъде на скрито място. Децата търсят яйцата из храстите и много често оставят моркови за зайчето, в случай че огладнее докато крие яйцата.

В България обръщаме внимание най-вече на боядисването на яйцата като традицията повелява да се боядисат толкова яйца, колкото години се навършват от възкресението на Иисус Христос. За интересни идеи и техники за боядисване на яйца не пропускайте да разгледате и останалите теми в блога ни ;)

боядисване на яйца - интересни техники

Остави отговор